Senaste inläggen
vi har haft fullt upp med att fixa i det nya köket och nu är fas 2 över...
Kanske inte den smartaste tiden på året att börja fas 2 i vårt köksprojekt men va skönt att det är över.
Så denna gång blev rivning av vägg, bygga en annan vägg, få upp ett fönster och en dörr, nytt tak i köket och lite annat smått och gott
Det är tur att man har en man som gillar och gör ett bra jobb med allt han tar för sig
högtalare utomhus va även de hans ide :)
Jag är nöjd med min kryddträdgård som fick liv på bakgården igen efter det att mina andra plantor dog när de blev väldigt dåligt omhändertagna i värme, damm och jobbkaos....
Efter det här projektet ska vi ta det lugnt med större projekt på ett tag, men små projekt som att flytta vinranka efter den har klippts ner, måla kökstak och väggar, få dit nån sorts vägg under köksskåp när vi bestämt vad och fixa kökskåpsdörrar till den nya del som blev i fas 1 av köksprojektet ska nog orkas göra.
Sen är det ju öven några tapeter som måste upp......
Nu har semestern börjat - vinflaskan är öppen, maten puttrar på spisen, resväskan framtagen och packningen påbörjad......
Imorgon bär det av till mormor, Bobby, Elly, morbror och moster, massa skoj och lugn och ro är planen
Trevlig sommar!
är ju så gott. Idag blev det både jordgubb/rabarber kräm samt rabarber smulpajer
kräm:
5 dl vatten kokas upp
250 gr rabarber skivas och läggs i det kokande vattnet - låt det koka upp igen
250 gr jordgubbar skivas och läggs i det rabarber - låt det koka upp
tillsätt 3 msk socker - låt koka upp
blanda 3 msk potatismjöl i lite kallt vatten och rör ut - tillsätt i krämen och koka upp igen. Låt sedan krämen svalna
rabarberpaj - 15 små pajer
skiva 500 gr rabarber och blanda med lite kanel, 1 msk potatis mjöl och 4 msk socker
Lägg i formarna
gör smulpaj av 1 1/2 dl mjöl, 1 1/2 dl havregryn, 1 1/2 dl socker och 125 gr smör och smula över rabarberna
in i ugnen i ca 12 min i 225 grader
Trevlig lördag!
massa gott har jag fått till de senaste dagarna och allt va mycket lättare än jag först trott
Chokladmarmelad:
1 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
1 dl socker
1 msk smör
kokas ihop till en seg massa - sirapliknande
100 gr mörk choklad hackas och rörs i - voila så va det klart
recept lånat av http://sotasaker.com/
denna marmelad blev sedan fyllningen i macarons:
125 gr riven mandel
250 gr florsocker
4 äggvitor
0.75 dl socker
1 msk kakao
Blanda mandel och florsocker i en matberedare
Vispa äggvitorna och socker till en styv maräng.
Sikta samman de torra ingredienserna och vänd sedan ned dem i marängen och rör försiktigt tills allt blandats.
Fyll en spritspåse och spritsa 2 cm rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt rundlarna torka ca 60 minuter innan de gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och ”stannat”.
vaniljglassen ligger i frysen just nu för att bli riktigt god (men tog en liten fusksmakbit och det verkar bli suveränt gott). Väldigt enkelt och ingen glassmaskin behövdes
1 vaniljstång
5 msk vatten
koka vaniljstången i 5 min och låt svalna
3 ägg - separera dem
vispa 3 äggvitor med elvisp på ganska låg hastighet till ett löst skum. Öka sedan farten och vispa tills äggvitorna blir fluffiga och styva så att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan.
3 dl vispgrädde - Vispa grädden (inte för hårt) och ställ den också åt sidan.
3 ägggulor
1 dl siktat florsocker
Vispas tills det blir riktigt pösigt
Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner dem i ägguleblandningen. Rör med en slickepott ner grädden och sedan ungefär hälften av äggvitan. Vänd sist ner resten av äggvitan med försiktigare rörelser.
Lägg i en frysbar burk och frys minst 4 timmar
Smaklig måltid
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|